Ons verhaal

Ons verhaal

Het bestuur van KEMP vzw is in 2008 met een kudde begonnen. Daarmee begrazen we allerhande natuur- en groenelementen in de streek wat bijdraagt aan biodiversiteit en een mooi landschap. Dit is een succes gebleken, de kuddes hebben een volle planning en er is nog meer werk op komst. Om aan deze vragen te kunnen beantwoorden is KEMP vzw op zoek gegaan naar extra dieren.

 

Als fokkers van het Kempens heideschaap kwamen we nogal snel in Nederland uit, waar nog grote kuddes rondlopen. Nu hebben wij een unieke kans om een kudde van het ras kempens heideschaap over te kopen. De investering is voor een grote sprong, waar gewone banken niet voor in de rij staan. KEMP vzw kan deze investeringen niet alleen aan en organiseert daarom een volksfinanciering.

 

Waarom wil KEMP vzw meer schapen?

Om alle opdrachten te kunnen afwerken. De formule die KEMP vzw aanbiedt heeft heel wat klanten aangetrokken. Ondertussen zijn er een 16 tal verschillende klanten en wordt er jaarlijks meer dan 300 hectare beheerd. De kuddes worden verhuurd vanaf 15 maart tot 15 december.

 

Om een goed functionerend begrazingsbedrijf te kunnen runnen zou het ideaal zijn om met 750 ooien te kunnen werken. Dan zijn er 3 herders die telkens 250 dieren opvolgen en 1 herder die de lammerkuddes verzorgt, vakantieperiodes en ziektes opvangt en hulp kan bieden in drukkere periodes. Op dit moment heeft KEMP vzw 500 fokwaardige ooien, waarvan 350 gedekt.

 

De laatste reden is, om meer kuddes te hebben en de Kempen een eigen streekbeeld te geven. De Kempen is een zeer groene regio met nog veel open ruimte, bossen en natuur. Dit is niet echt bekend bij buitenstaanders, de kuddes kunnen mensen aantrekken om op ontdekking te komen in de stille groene kempen.

 

Wat is KEMP vzw eigenlijk?

Kemp vzw is een vrijwilligersorganisatie met administratieve zetel in Mol en werkingsgebied in de ganse Kempen. Het staat voor Kultuur Ecologische Maatschappelijke Projecten. De vzw is een 10 tal jaren terug opgestart om in relatie met landschap, cultuurhistorie en een zo breed mogelijk publiek in de Kempen projecten op te zetten die bijdragen aan de streekidentiteit. Het Kempens heideschaap is altijd de rode draad geweest. Het begrazingsproject is daarbij het bekendste en meest uitgewerkte.

 

Hoe ziet een dag eruit van de KEMP herder?

De herder vertrekt thuis met zijn honden en auto naar het project waar de kudde op dat moment verblijft. Hij laat de schapen uit de nachtpen en hoedt de schapen een 3 tot 4 uur. 's Middags, na zelf te eten, maakt hij een nieuwe nachtpen. Dit is een kleine plek omgeven door elektrische netten, hierin hebben ze ook de toegang tot water, zout en mineraalblokken. In de namiddag hoedt hij nog een paar uren, daarna gaan de schapen in de nachtpen en gaat de herder terug naar huis. Soms staan de schapen ook continu in netten en is de job van de herder er een van de netten te verplaatsen. In het weekend staan de kuddes meestal in grote vakken, zodat de herder het in het weekend wat rustiger kan doen.

 

Kemp vzw heeft 3 herders in vaste loondienst. Met daarnaast een netwerk van vrijwilligers, mensen in tewerkstellingtrajecten, werkstraffen, time out projecten en andere vormen zoals stages.

 

Waar zijn de schapen te zien?

De aan te kopen schapen zullen in onze huidige kuddes worden geïntegreerd. In de loop van maart komen ze dan op terreinen van onze klanten voor het begrazingswerk.

 

Kudde 1 loopt in de regio Dessel, Mol, Lommel, Overpelt voor Sibelco in Dessel en Witgoor, voor de gemeente Mol op de kanaalplasoever, voor de provincie op het Zilvermeer, voor Niras achter sas 6, voor Machiels op zonnepanelensites in Lommel en Overpelt en in Achterbos op het Feynendsheike.

 

Kudde 2 staat in het Turnhoutse. Deze voert onder andere opdrachten uit voor Kempisch landschap in Wortel en Merksplas kolonie, voor ANB in Arendonk op domein de Hoge Vijvers, voor Natuurpunt Landschap de Liereman, Stad Turnhout fietsersbrug, Turnhoutsvennen gebied,…

 

Kudde 3 loopt in opdracht van ANB en Natuurpunt in Grobbendonk en Herentals op de kempische heuvelrug. De schapen zijn het ganse jaar te volgen via de website en facebookpagina van KEMP vzw.

Wat doen de schapen in de winter?

De dieren staan in de winter gewoon buiten, maar dan op rijkere gronden zoals de 40 hectare bij de boerderij in Arendonk. Ze zetten de grasvelden kort. Ook zijn er nog wat opdrachten die moeten afgewerkt worden. Vanaf half januari worden de lammetjes geboren. Daarvoor komen de dieren per groep naar binnen zodat de juiste zorgen en registratie kan gebeuren. Vanaf dat ooi en lam er klaar voor zijn gaan ze terug naar buiten. Schapen kunnen op stal worden gehouden, maar onze ervaring leert dat de dieren veel gezonder en gelukkiger zijn als ze buiten kunnen staan met hun wollen trui aan natuurlijk.

 

Hoe vervoer je zoveel schapen?

Meestal gaan we gewoon te voet met de kudde. Dat heeft vele voordelen, minder stress, minder kosten, veel gezonder voor de herder en de honden, de schapenpootjes slijten natuurlijk af,… niets dan voordelen. Soms moeten we te ver of zijn er teveel punten waar het verkeer hinder zou ondervinden, dan gaan de schapen in de aanhanger. Als het echt grote verplaatsingen zijn van veel dieren op korte tijd dan huren we ook wel eens een vrachtwagen, om een ganse kudde op te laden.

 

Hoe komt een herder aan een loon?

Ons principe is de schapen onderhouden zichzelf en de loonkost van de herder moet de klant betalen. Wij vragen dus een vergoeding aan de klant om de schapen op zijn terreinen te plaatsen en ervoor te zorgen dat het beheer goed gebeurt. Dit gedurende de zomer en de winter.

 

Zullen de dieren goed verzorgd worden?

Kemp vzw heeft al een 10 tal jaren ervaring in het houden van schapen op allerlei terreinen. Dierenwelzijn is van groot belang voor KEMP vzw en heeft voor zich zelf een protocol uitgewerkt. Het protocol gaat uit van preventief handelen en opbouw van immuniteit. Er wordt dus veel nagedacht over management en medicatie wordt zo min mogelijk gebruikt. Een vaste dierenarts wordt enkele keren per jaar geconsulteerd. De dieren zijn dus in goede handen.

 

 

Inschrijven op onze nieuwsbrief

* verplicht veld